Para ořechy a selen.
Selen je velmi důležitý stopový prvek ve výživě člověka. Bohužel jeho množství v potravinách se odvíjí od toho, kolik selenu se nachází v půdě. A další bohužel – v ČR je tohle množství většinou velmi nízké. Skvělým zdrojem selenu jsou například mořské plody, kterých je u nás spotřeba rozhodně nižší a také samozřejmě záleží na kvalitě (jako u všeho).
Selen například podpoří naši imunitu, plodnost, tvorbu spermií, kognitivní funkce – paměť, soustředění atd. a jedná se o skvělý antioxidant, čili při jeho dlouhodobém nedostatečném příjmu může vzniknout například vyšší riziko rozvoje nádorového onemocnění. Opět jde ale o celý kontext stravy a životního stylu. Nemoc se nerozvine hned na základě deficitu jediného stopového prvku, aneb všechno má spolu nějakou spojitost a souvislost. Chápeme se🙏
Pokud jste z těch, kteří nemají na svém talíři pravidelně například již zmíněné mořské plody, doporučuji konzumovat 2 nebo 3 para ořechy denně pro splnění doporučené dávky selenu. Mezi další zdroje bych uvedla například vejce, játra, maso (hlavně hovězí) nebo třeba ryby (Sardinky a podobně). Tolik k selenu.
Mějte krásný den.