MCT olej.
Co to vlastně je a jaké má výhody?
Jedná se o velmi dobře a rychle stravitelné tuky, jelikož jsou to tuky se středně dlouhým řetězcem.
Pro lidské tělo je přirozené je přijímat už od narození, protože v mateřském mléce je až 10 % tuků právě MCT. Tělo je vstřebává mnohem rychleji než tuky s řetězcem dlouhým. Jsou proto rychle dostupným zdrojem energie a rychle pronikají do buněk.
Konzumací MCT tuků lze zvýšit sytost a tím pádem snížit příjem stravy.
Dokonce v porovnání s mnoha jinými oleji byl potvrzen jako více účinný ve snížení příjmu stravy. Pozitivních vlivů na lidské zdraví má celou řadu.
Někteří mají tendenci jej přirovnávat ke kokosovému oleji, ten ale tak efektivní účinky, co se příjmu stravy týká, nemá.
Účinná a důležitá látka je kyselina kaprylová, která má 8 uhlíků a proto se značí C8. Méně kvalitní MCT olej lze poznat právě například díky nízkému obsahu C8. Uvádí se i poměr C8 : C10, opět by C8 mělo ve složení razantně převažovat.
Já osobně jsem se o něj začala zajímat více až tehdy, když jsem zpracovávala téma ketogenní diety a léčebných účinků v rámci určitých onemocnění (viz. příspěvek ketogenní dieta), ale pokud se například člověk snaží lehce snížit příjem sacharidů a nahradit sacharidy zdravými kvalitními tuky, MCT olej může být skvělý pomocník.
Jen je třeba si vždy dávat pozor na kvalitu.
MCT olej je vhodný i tehdy, když ze zdravotního důvodu jsou ve stravě omezeny tuky a potřebujeme něčím navýšit příjem energie. Při onemocněních slinivky a žlučníku se krásně hodí do diety, ve které snižujeme příjem tuků.
Přiznám se, že jsem tento olej ještě nekupovala, ale líbí se mi například od značky WoldoHealth, BrainMax a podobně.
Krásný den všem!🌸