Zdravá střeva

Zdravá střeva. Naše střevo tvoří větší část imunity, než si vůbec dokážeme představit. Nachází se v něm více než kilo a půl nejrůznějších mikroorganismů, které utváří střevní mikrobiom. Ten se skládá z bakterií, které jsou dobré (benefiční), ale jsou tam i bakterie patogenní. Potřebujeme oba druhy. Jen se váhy nesmí dostat na stranu patogenních mnohem více než na stranu benefičních . Pokud se tak stane, vznikají nejrůznější nemoci autoimunitní (diabetes..), trávící, střevní (crohn a ulcerózní kolitida..), ekzémy, průjmy a tak dále. Mnoho onemocnění není projevem právě té dané oblasti, ve které jej pociťujeme – jako třeba ekzém není primárně problém pokožky v místě, ve kterém se vyskytuje. Každá bakterie ve střevě potřebuje živiny a vzhledem k těm milionům bakterií, které tam máme, jim nestačí jen instantní polévka nebo pivo. Potřebují opravdové živiny – polysacharidy, nenasycené tuky, kvalitní bílkoviny, vlákninu, vitamíny…. Střevní mikrobiom ovlivňuje i naši náladu, protože stav střeva ovlivňuje tvorbu hormonu serotoninu, čili hormonu dobré nálady. Zdravá střeva = šťastný člověk 🙂

Častá zácpa, průjem, plynatost..domyslete si další, nejsou jen tak nějaké problémky, které by se měly přecházet a neřešit. Volají na nás, že se střevy (s mikrobiomem) není něco v pořádku. Vzhledem k tomu, že všechno do našeho těla vstupuje nejvíce přes trávící trakt, bakterie poté rozhodují, co za látky (i ty co jsou přijaty v nanogramech, třeba pesticidy) propustí do těla, a které vyloučí z těla ven. Motivace, proč se o střeva starat 🙂 Dále mikroorganismy ve střevě tvoří přírodní látky podobné například antibiotikům a antivirotikům= silná imunita je na světě 🙂 Přichází zamyšlení, jestli chytnu každou rýmu, která kolem mě projde v autobuse. Odpověď si najde určitě každý sám. A proč někteří mohou jíst hoodně jídla a nepřiberou? Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale může to být způsobeno právě tím, že nemají dostatek prospěšných bakterií ve střevě, které živiny nezvládnou vstřebat do těla. Kalorie prochází a ani přejídání nepomůže, střevo je podvyživené. A co všechno škodí mikrobiomu?

Když to vezmeme od prvopočátku, tak je to porod císařským řezem a umělé mateřské mléko – dítě si tvoří mikrobiom od porodu a nemá možnost si ho osídlit v tomto období tak, jak by bylo potřeba. Řešením jsou kvalitní probiotika. Dále je to přehnaná hygiena, mydlení se od hlavy až k patě, litry dezinfekčních přípravků, vysoce průmyslově zpracované potraviny (viz. níže příspěvek), nadbytek cukru, nedostatek vitaminů, léky na bolest, kortikoidy, antibiotika (!!), hormonální antikoncepce a tělíska (!!), cigarety, alkohol, pro ženy klasické tampony a vložky a tak dále. Jakmile tímto vším vznikne takzvané propustné střevo, hned je na světě ten výše uvedený ekzém, autoimunitní onemocnění nebo třeba alergie. Proto za velmi povrchní považuji větu, že výdej by se měl rovnat příjmu. Kalorie z avokáda nám asi v těle neudělá úplně to stejné jako kalorie z té instantní čínské polévky. A co všechno tedy mohu dělat proto, abych podpořil/a svůj střevní mikrobiom? Založit co největší část jídelníčku na čerstvých, přirozených a průmyslově nezpracovaných potravinách, což znamená maso, vnitřnosti, ryby (popřípadě nějaké mořské plody), ovoce, zelenina (i fermentovaná), obiloviny, luštěniny, vejce, ořechy a semínka a oleje z nich, jogurty, zakysané mléčné výrobky a tak dále. Myslete na denní dávku probiotik a prebiotik v podobě zdrojů vlákniny, jogurtu, kysaného zelí, fermentovaných produktů a podobně. Pokud máte nějaké dotazy, uvítám je, tak sem s nimi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.