Jak selským rozumem vybírat lepší variantu potravin?
(Čtěte i PS na konci!☺️)
Maso ideálně libové, bez viditelného tuku, omezovat balené mleté maso, vepřové a obecně tučné maso, ryby jíst s vyšší frekvencí.
Ovoce a zelenina je ideální v nezpracované podobě, čerstvá, omezit proslazené, kandované, ve slaných i sladkých nálevech.
Mléčné výrobky jsou ideální neslazené a bez příchutě, opět v co nejvíce základní podobě.
Masné výrobky ideálně čím kratší složení, tím lépe, omezovat tučné masné výrobky, veškeré uzeniny a výrobky s vyšším obsahem soli.
Tuky se zaměřit hlavně na nenasycené, koukat na tabulku u složení a všímat si množství nasycených mastných kyselin.
Pečivo volit celozrnné, omezit nebo nejlépe se vyhnout pečivu trvanlivému, sladkému, koblihám, pečivu s polevou a s náplní.
Přílohy ideálně celozrnné a luštěniny, omezit nebo nejlépe vynechat smažené přílohy, přidávat zeleninu.
Dále k mlsání lze zvolit sušené ovoce, domácí výtvory z kvalitních surovin (lze těsto obohatit špaldovou moukou, ovocem, vlákninou, bílkovinou atd.)
PS: nechci tím říct, že teď musíte všechno tohle dodržovat, jinak to bude stát za nic. Ani tím nechci kázat, že už se nemáte nikdy dotknout koblihy a mletého.
❤️Chci tím říct, že až budete stát v obchodě a rozhodovat se, co je lepší varianta, můžete se zde inspirovat.
Zdroj – Fn Olomouc nutriční poradna