Cibule. 🧅
Podzimní rýmečky už si začínají všude říkat o svoje slovo a to, že nás trochu ofoukne a jsme z toho nemocní, není problém počasí, ale naší imunity.
Obyčejně neobyčejná cibule je pro mnoho lidí ve stravě něčím, čemu vůbec nedávají důraz kromě toho, že je dobrá na pánev dříve než tam hodíme míchaná vajíčka🤷🏾♀️
Cibule má ale tolik prospěšných vlastností, že ji tady musím takhle při podzimu vyzdvihnout.
Velmi pozitivním způsobem působí na imunitu, je to silný antioxidant, je protizánětlivá a také antibakteriální.
Podpoří cévy a celý kardiovaskulární systém.
Podílí se na regulaci krevního tlaku i lipidového profilu, tedy cholesterolu.
Je zdrojem vitaminů a vlákniny.
Obsahuje kvercetin, který je silný antioxidant a který patří mezi látky, které sice nalezneme v mnoha doplňcích stravy, ale takový účinek se nikdy nevyrovná účinku kvercetinu přijatého ve stravě. Aneb jedna tabletka nic nezachrání 🙂 Kvercetin podtrhne pozitivní vliv cibule na cévy.
Tím se také snižuje riziko rozvoje křečových žil.
Dále cibule obecně zvyšuje chuť k jídlu a na podzimní rýmečku je jak dělaná, jelikož je to netabletkové antibiotikum.
Vše ale samozřejmě záleží na souvislostech a celém kontextu složení stravy.
Tak si ji dnes přidejte třeba čerstvou do vývaru