Propustnost střeva

Střevní bariéra a její propustnost jsou čím dál větším tématem.
Aby také ne, když se propustné střevo podílí na rozvoji autoimunitních onemocnění, kožních onemocnění, některých psychických onemocněních a tak dále a dále.
Stěna střeva nemá za funkci jen vstřebávání živin do těla, ale také by fyziologicky neměla dovolit patogenům (toxiny, bakterie…) vstoupit do našeho těla.
Z toho vyplývá, že propustnost je samozřejmě pro život důležitá, ale nesmí být patologicky narušena.

Diabetes 1. typu, crohn, ulcerozní kolitida, akné, alergie, alzheimer, obezita a mnoho dalších onemocnění bych mohla jmenovat, které (a máme na tohle více než dost potvrzujících studií) jsou spojeny se střevní propustností a to se razantním způsobem podílí na rozvoji onemocnění i na různých zhoršeních průběhu nemoci.
Protože vstup patogenů mění intenzitu kontaktu (predispozičních) genů s vnějším prostředím.
Tím je neustále dokola imunita podrážděná a rozvoj autoimunitního onemocnění je pak jednoduše na světě.

Jako zamyšlení na závěr bych tedy uvedla, kolik asi onemocnění ze všech je čistě na 1000 % na genetickém podkladu a nehraje u nich vliv vnějšího prostředí vůbec žádnou roli?! JSOU! Ale je to ze všech diagnóz velmi malé procento.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *